И двамата победители - и при мъжете, и при жените

...
И двамата победители - и при мъжете, и при жените
Коментари Харесай

Победителите в Софийския маратон са уличени с допинг

И двамата спечелили - и при мъжете, и при дамите - на тазгодишния Софийски маратон са дали позитивни допинг проби след финала и спортните им права са спрени. Това разгласи Звеното за интегритет в леката атлетика (AIU), което организира тестването. Санкцията на Юсеф Сбай и Виктория Хапилина е оповестена на уеб страницата на AIU.

37-ият Софийски маратон тази година се проведе на 11 октомври, като за шоу на феновете спечелилият при мъжете бе разгласен с изключително редкия за тичане на 42.195 км фотофиниш. Хванати за ръце финала пресякоха мароканците Юсеф Сбай и Радуан Нуини, като апаратурата дефинира за победител Сбай с резултат  2:13.03 ч. - връх на новото трасе на най-стария ни маратон, който е от така наречен Бронзово равнище на международната атлетика.

При дамите пък украинката Виктория Хапилина завоюва надпреварата с връх на маратона - 2:27.59 ч., като изпревари с съвсем една минута кенийката Джебет Наом. 

Представителите на AIU са взели допингпроби на всички призьори, както и на други от участниците, а на 16 ноември са оповестени позитивните проби на двамата спечелили Сбай и Хапилина, като спортните им права са краткотрайно спрени до публично привършване на случая. Наказанието, което ги заплашва, е дисквалификация за 4 година

Докато излезе резултатът от тестът му в София, Сбай, който има и мароканско, и италианско поданство, съумя да завоюва и Варненския маратон на 7 ноември. По този метод той стана краен победител в тройната верига български маратони (Стара Загора, София, Варна) и взе джакпота от 15 000 лева. 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР